Hoe zorg je ervoor dat gasten en gebruikers van jouw gebouw veilig het water uit de drinkwaterinstallatie kunnen gebruiken? Sinds de wet- en regelgeving voor drinkwater en legionella in 2011 is aangepast en vervangen, is er een vastgestelde cyclus voor het afnemen van watermonsters voor onderzoek in laboratoria. Doorgaans verzorgen servicemonteurs – als preventieve maatregel – het nalopen en spoelen van tappunten eveneens in een afgesproken cyclus.
Dat kan efficiënter is onze overtuiging. Henk Dijkhorst, implementatiemanager van BAM FM: ‘Als we de temperatuur en doorstroming van waterleidingen meten en analyseren, kunnen we bepalen welke tappunten voldoende gebruikt zijn en waar aanvullend spoelen nodig is’.
Dit doen we door de sensordata realtime te analyseren met slimme algoritmes. We willen ervoor zorgen dat we spoelen waar dat nodig is, maar ook dat we niet niet onnodig water verspillen. Verder kunnen we de data ook gebruiken om beter eventuele risico’s inzichtelijk te krijgen en hiervoor passend advies te geven. Bijvoorbeeld over het efficiënter en effectiever inplannen van spoelrondes.
Op dit moment testen we de werking van legionella-sensors. Vanzelfsprekend willen we deze sensors en data ook ontsluiten via Uptoday. Zo vereenvoudigt onze digitale oplossing voor legionellapreventie ook de wettelijk vereiste administratie zoals het logboek.