navigateleft
Terug naar alle Nieuws & Insights

Ruimtemanagement is
weer super actueel

Bij dit thema gaat het over:
Ideale werkomgeving
Advies of informatie nodig
over jouw gebouw?
Mail ons gerust

Wijbe Boonstra over toegang, verkeersruimten en mensen tellen

‘Juist door corona wordt ruimtemanagement weer super actueel. Deze taak van soft facility management is ineens super cruciaal, want we hebben veel meer ruimte nodig per persoon’, aan het woord is Wijbe Boonstra, directeur bij BAM FM.

‘Je hebt een manier nodig om te zorgen dat niet te veel mensen naar kantoor komen. Het gaat niet alleen om de werkplek. Het gaat ook om verkeersruimten bij het koffie-automaat, de toiletten, de liften. Voor corona was het zo: als het gebouw te vol was dan was het een probleem voor jou en had je geen bureau.

Nu is het zo: te veel mensen in een gebouw heeft een gezondheidsgevaar. Dat geldt voor kantoren, maar ook voor ziekenhuizen – al meet je dat niet met bureaus, maar op een andere manier. Toegang, ruimtemanagement en weten hoeveel mensen er in een bepaalde locatie zijn, wordt crucialer.’

Werkplekken privacy proof monitoren
‘We kunnen met een sensor tellen hoeveel mensen er naar binnen komen. De sensor ziet of iemand naar binnen of naar buiten gaat. En we kunnen onder werkplekken of in ruimtes bewegingssensoren hangen en specifiek meten hoeveel mensen in een bepaalde ruimte zijn. Daarmee kun je op een plattegrond weergeven welke werkplek bezet is en welke niet.

De werkpleksensoring is overigens privacy proof. Wij weten dat er iemand zit, maar niet wíe er zit. We kunnen aantonen dat we met de sensor alleen aanwezigheid meten en we maken geen gebruik van persoonlijke gegevens.

We testen op dit moment of je ook een werkplek kunt reserveren. Zodat als je naar kantoor komt, dat je weet dat je een anderhalve-meter-proof werkplek hebt.’

Thuiswerken en kantoorontmoetingen
‘Ik denk dat het thuiswerken een vlucht neemt. Maar daardoor wil je áls je naar kantoor komt, een meer op ontmoeten-gerichte omgeving die leuk, gezellig en geschikt is voor ontmoeten of vergaderen. Bijvoorbeeld grote ruimtes waar je creatief kunt samenwerken met collega’s die je juist dan wil zien. Want anders ga je wel thuiswerken’, schetst Wijbe.

‘Maar in de meeste vergaderzalen zit maar één deur en als iemand die in de hoek zit naar buiten wil, moet iedereen opstaan en naar buiten. Je moet ervoor zorgen dat je een flow krijgt en bijvoorbeeld de vergaderzaal voorzien van twee deuren. Dat is best een ingewikkelde ingreep.

Nu heb je ineens overal rijvorming voor tourniquets, roltrappen en toiletten. In de toekomst verwacht ik dat er nieuwe kantoorgebouwen ontstaan waarbij verkeersruimte helemaal gemaakt zijn voor dit soort omstandigheden. Ik denk dat er meer zitjes komen waar je kan wachten.’

Deze post delen?

Wat je misschien ook interessant vindt

Betrouwbare assetdata en professioneel assetmanagement

Legionellapreventie: van een vast ritme naar een algoritme

Naar archief
navigateright
Close

Informeer mij

Samen oplossingen vinden waar iedereen blij van wordt.
Bedankt! Je e-mailadres is verstuurd
Er is iets fout gegaan. Probeer het nog eens
Lees ons privacybeleid
navigateright
home